Waarom video steeds belangrijker wordt als marketingtool

animatie beste merken

Steeds meer merken maken gebruik van animatievideos als marketingtool om hun boodschap over te brengen aan hun klanten of medewerkers.  Philip Swinnen van het productiebedrijf 87 Seconds vertelt er ons meer over.

 

 

Wat is het voordeel van een animatievideo ?

Om het met een cliché te zeggen: 1 beeld zegt meer dan 1000 woorden. Een animatievideo biedt bovendien de mogelijkheid om complexe dingen eenvoudig uit te leggen.  Dit kan de voorstelling zijn van een bedrijf, van een nieuw product of een handleiding hoe men dit product moet installeren of gebruiken. Zo is het bewezen dat  een online video ervoor zorgt dat  een webshop beter verkoopt.

Waarom zijn online videos pas de laatste jaren echt populair ?

De technologie is er dit decennium snel op vooruit gegaan.  Dankzij breedbandinternet en mobiele applicaties leven we tegenwoordig in een beeldcultuur. Weinigen onder ons lezen nog handleidingen, we kijken liever naar tekeningen of nog liever naar een video. Op Youtube vind je dan ook enorm veel ‘tutorials’ over de meest diverse onderwerpen.

Is het maken van zo’n animatiefilmpje duur?

Philip Swinnen

Philip Swinnen

Een video kan vanaf 1800 € maar de kostprijs hangt af van de stijl en lengte van de video. Ons bureau probeert de prijzen te drukken door efficiënt met tijd en kosten om te gaan.
De klant bespaart ook door door het uitsluiten van onnodige tussenpersonen zoals marketing- of mediabedrijven. Zowel grote als kleine bedrijven doen dan ook beroep op onze diensten. Zo behoren zowel Barco, Daikin, Nestlé  als Djengo,  AWT en Soccha tot ons portfolio.

Is er een verschil tussen werken voor een groot bedrijf of een kleine KMO ?

Het grote verschil is dat kleinere bedrijven met een video hun klanten willen bereiken terwijl grotere bedrijven voornamelijk zo hun interne communicatie willen verzorgen.

Hebben uw klanten inspraak in de stijl en scenario van het filmpje ?

Ja, natuurlijk. Alles begint met de briefing waarbij onze klant zijn wensen uiteenzet. Ons grafisch team stelt dan een storyboard voor. In samenwerking met de copywriter en vertaler wordt de tekst geschreven die de voice-over zal inspreken. Daarna volgt het in ‘beweging’ brengen van de gecreëerde elementen om tot de animatievideo te komen. Onze klanten hebben steeds volledige controle over de stijl, het scenario, de voice-over en de muziek.

Speelt muziek een belangrijke rol ?

Zeker. De uitdaging bestaat erin de gepaste muziek voor de boodschap en stijl te vinden. Geregeld komt de klant ook zelf met eigen suggesties of met een eigen corporate muziekje. Muziek proberen we natuurlijk zoveel mogelijk rechtenvrij te vinden. Daarvan bestaan er erg veel aanbieders.

Welke stijl van animatie is momenteel in trek ?

De zogenaamde whiteboard stijl is wel erg populair: een zwarte stift, een wit bord en een goed scenario (voorbeeld hierboven). Dit  lijkt simpel maar het is goed doordacht. Hiervoor is wel een hoog niveau van tekeningen nodig. Ook de infografieën zijn in trek. (voorbeeld hieronder) Hierbij wordt alle informatie niet in één keer weergegeven. Een infografie wordt vaak gebruikt bij  het voorstellen van cijfers, survey-resultaten, …

Wat is het moeilijkste bij de productie van zo’n animatie ?

We moeten er vooral voor zorgen dat we de boodschap op een manier uiteen te zetten waarop iedereen ze begrijpt.  Hierbij is de timing ook zeer belangrijk. De video mag ook niet te lang duren. Voorbij de anderhalve minuut verliest het publiek de aandacht. 87 seconden is de ideale tijdsduur voor het communiceren van je boodschap. Vandaar de naam van ons productiebedrijf.

Bestemerken.be december 2013, foto's en videos: 87 Seconds

Interessant ? Deel dit interview met uw vrienden en familie: