Wat biedt een Apple Store meer dan een andere Apple winkel ?

apple store new york brussel

Apple opent op 19 september zijn eerste officiële Apple Store in België. De flagship store van 1.500 m2 komt in het nagelnieuwe winkelcomplex Le Toison d’Or aan de Gulden Vlieslaan in Brussel.  Maar waarom is dit zo’n groot nieuws ? En wat is het verschil met andere winkels die Apple aanbieden ?

 

 

Apple Store in Brussel

Apple heeft het gerucht bevestigd dat Brussel de eerste Belgische Apple Store zal huisvesten. De winkel komt aan de Gulden Vlieslaan.
Deze wijk rond het Louizalaan is bekend door de luxueuze boetieken. Dit aanbod werd onlangs aangevuld met enkele bekende nieuwkomers als Karl Lagerfeld, & Other Stories, Marks & Spencer en Zara.

Ook in Gent en Antwerpen

Op de hoek met de Lakenweverstraat komt nu de flagship store van Apple. Deze zal 1600m² groot zijn en 1 verdieping tellen. De opening is voorzien voor het najaar 2015.
Volgens geruchten zouden er ook Apple stores komen in Gent en Antwerpen.

 

De verschillen tussen Apple Store, Apple Premium Resellers en Authorised Resellers

Natuurlijk zijn er in ons land al heel wat winkels die de producten van Apple verkopen. We onderscheiden hierbij de Authorised resellers en de Premium resellers.

  • Authorised resellers zijn winkels die Apple verkopen maar daarnaast ook Windows of Android-producten aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn Media Markt en Vandeborre.
  • De Apple premium resellers zijn zelfstandige winkels die gespecialiseerd zijn in alles wat met Apple te maken heeft. Voorbeelden zijn Lab 9 en Easy-M.

Nu komt er dus een Apple store in ons land. Naast het feit dat de winkel door het merk zelf wordt beheerd, zijn er nog enkele verschillen :

  1. Nieuwigheden

In een Apple store zijn de nieuwe producten sneller verkrijgbaar. Bovendien is de beschikbare voorraad groter zodat je bij een Apple Store meer kans maakt om met het nieuwe Apple-product huiswaarts te keren.

  1. Assortiment

Een Apple Store beschikt over een compleet assortiment van producten van het merk. Je vindt er dan ook alle versies of specialere modellen.

Niet officiële producten zoals goedkope hoesjes vind je daarentegen niet in een Apple store maar wel in andere winkels die Apple verdelen.

  1. Service

apple store genius brusselIn een Apple store bestaat de taak van de medewerkers er niet uit om te verkopen maar om de klanten te adviseren.

Wanneer een klant een vraag heeft of ondersteuning nodig heeft, kan hij gratis afspraak maken bij de Genius Bar in een Apple Store. De Genius voert zelf kleine reparaties uit en geeft advies. Deze Apple-expert kreeg hiervoor een doordreven opleiding krijgt in het hoofdkwartier van Apple.

  1. Medewerkers

In een Apple store bestaat de taak van de medewerkers er niet uit om te verkopen maar om de klanten te adviseren. De functies kregen dan ook namen als ‘service specialist’, ‘business specialist’, ‘creative’ en ‘genius’.

Een genius is een technische expert die vanachter de ‘genius bar’ de problemen van de klanten moet oplossen. Hij voert zelf kleine reparaties uit en geeft advies. Hiervoor krijgt hij een doordreven opleiding in het hoofdkwartier van het merk.

  1. Design

Design is het paradepaardje van Apple. De Apple stores zijn dan ook architectonische juweeltjes.

Zo bestaat de minimalistische ingang van de Apple store op de Fifth Avenue in New York helemaal uit glas. Een glazen draaitrap leidt de bezoekers  naar de winkel op de benedenverdieping.

Ook binnen is het ontwerp strak en symmetrisch. De wanden zijn maagdelijk wit afgewisseld met informatieschermen.

De producten worden hierbij op eenvoudige houten tafels tentoongesteld. Deze inrichting is ondertussen zo  onderscheidend dat het sinds enkele jaren beschermd is.

  1. Beleving

apple shops workshopsEen Apple Store wil niet zomaar een winkel zijn. Zo zijn er voortdurend demonstraties, events en gratis workshops. Zo kan men bijvoorbeeld leren hoe een film te maken op een iPhone en iPad.

Daarnaast zijn alle producten aangesloten op het internet zodat de bezoekers deze steeds kunnen gebruiken. De beste reclame is volgens Apple nog steeds de producten zelf uit te testen.  

  1. Prijsverschil

De prijzen in een Apple Store en andere winkels zijn normaal gezien dezelfde. Apple stelt namelijk een adviesprijs vast.