Becel pro-activ schadelijk voor mensen zonder hoge cholesterol ?

becel

Foodwatch eist dat Becel pro-activ alleen nog in de apotheek verkocht wordt. De cholesterolverlagende margarine zou namelijk hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken bij mensen zonder cholesterolproblemen.

 

 Plantensterolen 

Om het cholesterolgehalte te verlagen, voegt de producent Unilever plantensterolen toe aan zijn margarine. Er zijn evenwel onderzoeken die aanwijzen dat deze toevoeging hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. Het FOD Volksgezondheid raadt dan ook aan om Pro-Activ enkel te gebruiken bij een te hoge cholesterolen in overleg met de huisarts.

Aanduiding op verpakking

Sinds 15 februari 2014 verplicht de EU de producenten van voedingsmiddelen met plantensterolen op de verpakking te vermelden dat “het product niet bedoeld is voor mensen die hun bloedcholesterolgehalte niet onder controle moeten houden.”

Enkel in apotheek

De Nederlandse consumentenorganisatie Foodwatch vindt dit evenwel niet genoeg. Het eist dat deze halvarine alleen nog op doktersbevel in de apotheek verkocht wordt. Het zou dan ook wettelijk als een medicijn worden geëvalueerd.

Emailactie

Dit houdt in dat zo’n product een veiligheidscontrole doorloopt, er studies naar de risico’s komen en eventuele bijwerkingen op lange termijn worden onderzocht. De consumentenorganisatie organiseert dan ook een emailactie en roept Unilever op Becel pro-activ niet meer in de supermarkt te verkopen.

Het laatste nieuws van de merken ?
Word fan van onze Facebookpagina of volg ons op Twitter.
Bron: foodwatch, foto: Becel
beste merken » Foodtitle_li=nieuws » Becel pro-activ schadelijk voor mensen zonder hoge cholesterol ?