Ecover maakt Amerikaanse droom waar

ecover

De Belgische producent van ecologische was- en reinigingsmiddelen gaat een fabriek bouwen in Chicago. Voor het bedrijf is dit het logisch gevolg na de overname van het Amerikaanse bedrijf Method in 2002. Het Belgische succesmerk heeft dan ook reeds een lange weg afgelegd.

 

Ecover wordt in 1980 in België opgericht in een klein huisje in Malle door Frans Bogaerts en enkele eco-pioniers. Ze willen een fosfaatvrij waspoeder ontwikkelen die niet vervuilend is voor de waterlopen. Het nieuwe product is een groot succes en wordt al snel opgenomen in het assortiment van natuurvoedingszaken in heel Europa.

Het duurt evenwel tot 1989 dat Ecover de weg naar de supermarkt vindt. Het bedrijf gaat door een moeilijke periode en heeft nood aan een strategische visie. Dit krijgt het in 1992 wanneer het Deense investeringsbedrijf Skagen de nieuwe eigenaar wordt. Er wordt een nieuwe, ecologische fabriek geopend dat grotendeels uit gerecycleerde en recycleerbare materialen bestaat. Vijf jaar volgt een tweede fabriek, deze keer in het Franse Boulogne-sur-Mer. Na 20 groeijaren heeft het merk het met de crisis wat moeilijker. 

Overname van Method

In 2012 neemt Ecover het Amerikaanse Method over. Amerika is namelijk de snelst groeiende markt voor ecologisch verantwoorde schoonmaakproducten. Method is een milieuvriendelijke merk van was- en schoonmaakproducten uit San Francisco.  Het is het op zes na snelst groeiende privébedrijf in de VS en te vinden in meer dan 40.000 winkels in heel de wereld. Door de overname ontstaat het grootste bedrijf voor ecologische onderhoudsproducten ter wereld. Ecover wordt steeds internationaler.

Een eigen productiefaciliteit op de Amerikaanse bodem is nu een logisch gevolg voor Ecover.

De fabriek zal worden gebouwd in het historische Pullman Park, ten zuiden van de stad Chicago. Het zal de hoogst mogelijke LEED certificering nastreven. Dit is een streng Amerikaans keurmerk voor duurzame en ecologische gebouwen. De bedoeling is operationeel te zijn tegen begin 2015. Er zullen een honderdtal arbeidsplaatsen worden gecreëerd.

 

Bronnen en foto: Ecover en Made in Kempen
beste merken » anderetitle_li=nieuws » Ecover maakt Amerikaanse droom waar