Architecte leert naaien om unieke knuffels te ontwerpen

elsies knuffel beste merken

Toen Els Seynaeve in 2010 eigenhandig leerde naaien, zag al snel een resem knuffels het leven: vikingen, éénogen, astronauten, robotten, zeemeerminnen … Via beurzen en pop-up events is Elsies knuffels aan een opmars bezig. De Westvlaamse vrouw droomt er dan ook van om van haar hobby haar hoofdberoep te maken.

 

Van waar uw interesse voor knuffels, Els?

In mijn vrije tijd ben ik altijd creatief bezig: tekenen, schilderen, etsen, pottenbakken, … en vooral naaien.

Zo ging ik in 2010 aan de slag met wat ik op dat moment in huis had: een oude jeansrok en een oude kussensloop. Eén van mijn eerste knuffels heb ik als geboortecadeau aan vrienden geschonken. Zij doopten de knuffel ‘Elsie’. ‘Elsies knuffels’ was geboren!

Waar haalt u uw inspiratie?
elsies knuffel boris beste merkenMijn eerste inspiratiebronnen waren mijn kinderen. Mijn eerste knuffels waren dan ook echt jongensknuffels: piraten, ridders, monsters, soldaatjes,…  Daarna volgden ook meisjesknuffels zoals zeemeerminnen, lappenpopjes, …

Inspiratie is eigenlijk overal te vinden. Zo gaan wij deze zomer op reis naar Schotland en heb ik voor de gelegenheid een Schot gemaakt, Robert.

Hoe gaat u hierbij te werk?

Vaak ga ik aan de slag met een specifieke vraag. Meestal komt er een beeld bij me op en en begin ik te schetsen… Het gebeurt ook wel eens dat ik vertrek vanuit een lapje stof met een bepaald motief of kleur of een tekening.

Hoeveel uur duurt het om een knuffel te maken?
Dit is moeilijk te zeggen want ik werk meestal aan verschillende knuffels tegelijkertijd. Maar gemiddeld heb ik wel 3 à 4 uur werk aan een knuffel. Ik maak voorlopig dan ook alles zelf: idee, patroon, stoffenkeuze, naaien, afwerking…

U zegt ‘voorlopig’. Droomt u ervan om uw merk verder uit te bouwen?
Uiteraard! Ik heb nog veel plannen! Ik ben aan het nadenken om mijn assortiment uit te breiden. Zo heb ik recent 2 piratenkussens gemaakt. Mijn ideeën- en schetsboekje ligt nooit ver weg. Ik wil ook werk maken van een website, om zo meer naambekendheid te verwerven.

Hoe promoot u nu uw knuffels?
elsies knuffel pop upIk sta regelmatig op beurzen en pop-up events. Zo kwam ik al meermaals in contact met mensen die dan weer een ander evenement organiseren of een winkel hebben.

Voorts kan iedereen me via mijn Facebookpagina contacteren. Ik maak ook knuffels op bestelling.

 

Is er een figuur die populairder is dan de andere?
Dat schommelt wel eens maar de piraat en de viking zijn momenteel het meest gevraagd bij de jongens. Bij de meisjes is dat een echt (lappen)popje, dat “het meisje” heet.
Mijn product is in de eerste plaats bedoeld voor kinderen maar er zijn ook volwassenen die ze kopen als decoratief element voor hun interieur.

elsies knuffelsWat maakt uw knuffels uniek?
Mijn knuffels zijn geen massaproducten uit de fabriek. Er zijn wel bepaalde karakters die terugkomen maar de stoffen zijn telkens anders.

Iemand die bij mij een knuffel koopt, is er zeker van dat hij iets unieks koopt.

Wie ‘uniek’ zegt, zegt meestal duur. 

Mijn knuffels kosten gemiddeld 25 à 50 €. Dat is niet duurder dan knuffels van de grote merken en hiervoor krijgt je een originele, 100% handmade knuffel van heel goede kwaliteit.

Ik vind het namelijk belangrijk om kwalitatief heel goede knuffels te maken. Ze zijn immers in de eerste plaats bedoeld om mee te spelen en te knuffelen. Ik heb thuis 2 heel actieve proefpersonen en kan dus wel zeggen dat de knuffels goed bestand zijn tegen kinderhanden.

Meer foto's van de knuffels van Els Seynaeve vind je op onze Pinterest.

Bestemerken.be, juni 2014