Belgische kaas is beste goudse kaas ter wereld

flandrien kaas bestemerken.be

Vier kazen van de Wervikse kaasmakerij ‘De Kazerij’ werden bekroond tijdens de World Cheese Awards in het Spaanse San Sebastian. De ‘Flandrien Oud’ en ‘Flandrien Grand Cru’ werden zelfs bekroond met een ‘Super Gold’-medaille en zijn nu officieel de beste goudse kazen ter wereld.

 

De Kazerij

De bekroning van de Flandrien Kaas als beste goudse kaas ter wereld, is een mooie erkenning voor de Wervikse kaasmakerij ‘De Kazerij’. Zaakvoerder Jan Desmet is dan ook opgetogen:
“Ik kan het bijna niet geloven. Alle kazen die wij maken, zijn in de prijzen gevallen. Als jonge en kleine kaasmakerij zijn we dus bijzonder fier op het resultaat. “

Familiebedrijf

Jan Desmet heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in dit nieuwe avontuur. Toen hij in 1995 de kaasgroothandel de Triporteur van zijn vader overnam, stond de KMO onder de druk. Verschillende grote supermarkten besloten toen namelijk rechtstreeks bij de kaasproducenten te kopen om zo te besparen op de marge van de tussenhandel. Daarop koos Jan Desmet ervoor om zijn eigen, exclusieve kaasmerken te ontwikkelen.

Geïnvesteerd in een eigen kaasmakerij

In 2003 kwam de Vlaskaas op de markt en een jaar later volgt de Jeunesss! Life.
Begin 2013 startte het familiebedrijf met goudse kazen te produceren. Er werden 4 leeftijden van de Flandrien aangeboden : Flandrien Jong, Gerijpt, Oud en Grand Cru.
Hiervoor werd een eigen, ambachtelijke kaasmakerij gebouwd. “De productie gebeurt op traditionele wijze en de expertise en de handelingen van de kaasmeester blijven cruciaal om aan het einde een goeie kwaliteitskaas te kunnen waarborgen”, legt Jan Desmet uit.

De Ronde van Vlaanderen

De Flandrien Kaas werd in 2013 tijdens de Ronde van Vlaanderen van dat jaar gelanceerd. De naam van de kaas verwijst natuurlijk naar de grootste koers van Vlaanderen maar ook naar de oorsprong van de melk. Er werd namelijk gekozen om te werken met kwalitatieve melk van landbouwers uit de regio.

Beste goudse kaas ter wereld

Reeds snel won de paas gelanceerde kaas zijn eerste prijs. In 2014 werd het al eens bekroond op de World Cheese Awards. In Londen werd ze uitgeroepen tot beste goudse kaas ter wereld, in de categorie goudse kaas jonger dan 1 jaar.

Vier kazen Wervikse bekroond

Op de World Cheese Awards 2016 doet de kaasmakerij het nu nog beter. Als eerste Belgische kazen kregen de Flandrien Oud en de Flandrien Grand Cru de eretitel ‘Super Gold’. Hierdoor behoren ze officieel tot de absolute wereldtop. Ook de andere kazen van de Wervikse Kazerij vielen in de prijzen : Jeunesss Light sleepte in zijn categorie een zilveren medaille in de wacht en de Frontieren werd met een bronzen medaille bekroond.

BeDelicious

Intussen is het bijzonder druk in de Wervikse kaasmakerij. Zo worden o.a. de mogelijkheden bekeken om de Flandrien Kaas internationaal aan te bieden. Daarvoor heeft de Kazerij de krachten gebundeld met andere ambachtelijke Belgische voedingsproducenten onder het label BeDelicious. Dat levert alvast belangstelling op vanuit enkele Europese landen.

Bekijk hier foto's van ons bezoek aan de Kazerij
beste merken » Foodtitle_li=nieuws » Belgische kaas is beste goudse kaas ter wereld