illy breidt familie uit met Y5

Illycaffe-Y5 beste merken

Koffiespecialist illycaffé heeft zijn familie van espressomachines uitgebreid met de Y5. De Y5 ligt in dezelfde lijn van  de Y1 die in 2011 de internationale Red Dot Design Award won. Net als zijn broertjes werkt de Y5 met de capsules illy Iperespresso. Deze capsules zijn één van de vele innovaties die het Italiaanse bedrijf groot hebben gemaakt.

 

illy Y1Y-serie

Met de Y5 breidt Illy zijn Y-serie uit die in 2010 werd geïntroduceerd. De eerste espressomachine van deze serie was de Y1 waarmee de koffiespecialist zijn klassiek imago verbrak. Het nieuwe minimalistisch ontwerp viel duidelijk in de smaak. Als winnaar van de Red Dot Design Award kreeg hij de titel ‘best of the best 2011’-product in de categorie ‘huishoudelijke apparaten’. Al snel vervolledigden de Y1.1 Touch en de Y3 de reeks. Deze laatste is het instapmodel van Illy: compact en ideaal voor 2 personen.

Nieuwe Y5

De Y5 is groter dan de Y3 en bouwt verder op het concept van de Y1.  Net als de andere leden van de Y-familie is ook deze automatische machine gemakkelijk in gebruik. Men kan kiezen tussen twee volumes koffie en twee niveaus om de tasjes te plaatsen. De Y5 kan ook langs boven geladen worden en werkt met de capsules illy Iperespresso. Illy biedt dan ook een grote keuze van capsules aan met zeven verschillende smaakervaringen.

illy capsule in en outilly Iperespresso

Iperespresso is een exclusief espresso-systeem dat door illycaffè ontwikkeld werd. Het werkt met speciale capsules die door niet minder dan vijf octrooien beschermd zijn.

In tegenstelling tot andere merken, zit de technologie bij illy in de capsule zelf.

Dit belet dat het water de gemakkelijkste weg volgt zodat een deel van de koffie niet in contact komt met het water. Dit is volgens Illy dan ook één van de verschillen waarom de koffie van andere merken verschillen op vlak van kwaliteit, smaak en cafeïne-gehalte.

Bovendien zorgt dit systeem ervoor dat koffie en machine tijdens de bereiding nooit met elkaar in contact.  

Hierdoor worden onderhoud en reiniging van de espressomachine tot een minimum gereduceerd.

Innovaties van illy

De Iperespresso is één van de verschillende innovaties die illy op zijn naam heeft staan. illy´s passie voor technologie loopt dan ook door de hele geschiedenis van het bedrijf heen. Zo deed Francesco Illy één jaar na de oprichting van zijn bedrijf twee belangrijke uitvindingen:  de illetta, de moeder van de espressomachines en een methode om koffie onder druk te bewaren zonder kwaliteitsverlies.

Francesco Illy

De Hongaar Francesco Illy was een echte kosmopoliet. Hij studeert economie in Roemenië, werkte in Wenen maar het is in Italië dat hij zijn drie liefdes vindt: zijn vrouw, de stad Triëst en koffie. In 1933 richt hij illycaffé op. Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door de derde generatie van deze familie.

Universiteit van koffie

illy universiteitDoor de jaren heen heeft illy een eigen wereld gebouwd rond het genieten van een perfect kopje koffie. Naast koffie en koffiemachines bevat het aanbod ook artistieke koffiekopjes en accessoires zoals reismokken en lepels. En dan is er nog espressamente illy, de franchiseketen voor Italiaanse koffie en de Università del caffè.

Wereldwijd zijn er twintig zo’n universiteiten die de kennis en cultuur van koffie bevorderen.

Ze scholen zowel producenten in het veld als professionals in de horeca bij. Zo onderwijst de universiteit o.a. over de meest geavanceerde landbouwtechnieken of organiseert ze proeverijen om de smaak en de aroma’s van koffie te leren beoordelen.

Nieuwe uitvoeringen

De nieuwe Y5 is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: zwart (179,50€) en satin-metal (199.50€).  De illy Y3 machine is naast het zwart nu ook in het oranje en wit.

Fiche Y5

 • illy baristaAfmetingen : cm 14,50 ( b ) x 28,50 ( d ) x 24,50 ( h )
 • Automatische stop voor 2 volumes
 • Behuizing : aluminium en gehard glas
 • Materiaal verwarmingselement: roestvrij staal
 • Waterreservoir : 0,90 liter
 • Capaciteit Gebruikt capsule container: 10 capsules
 • Pomp : 19 bar
 • Gewicht: 4 kg
 • Power Save functie
 • Voltage : 220 – 240V , 50/60 Hz
 • Vermogen : 1250 W
17 oktober 2013, bron en foto: UPR/illy
button bestemerken