Klacht tegen actie Media Markt

Personeel Media Markt

De Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame heeft Media Markt gevraagd haar reclamecampagne ’21 % BTW? Weg ermee!’ niet meer te herhalen. De Jury spreekt van een gebrek aan verantwoordelijkheidszin maar dat wordt tegen gesproken door Media Markt.

Verkeerde informatie

In februari organiseerde Media Markt reeds voor de 4de keer een reclame campagne met de slogan “21 % BTW? Weg ermee!”

Hierop volgde een klacht bij De Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame. Volgens de klager krijgen de consumenten verkeerde informatie. In de praktijk krijgen ze een korting maar de BTW wordt wel degelijk aangerekend. Een redenering die de JEP ook volgt.

Negatieve beeldvorming

De Jury is van mening dat de campagne wel degelijk de indruk wekt dat bij de adverteerder vrij van BTW kan worden gekocht
De JEP spreekt van “negatieve beeldvorming” omdat de reclame het niet betalen van BTW banaliseert als een normale gang van zaken. Dit getuigt volgens hen dan ook van een gebrek aan behoorlijk maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef. Media Markt krijgt dan ook de vraag de campagne te wijzigen.

Ook in andere landen

Media Markt is het principieel oneens met de uitspraak en kondigt aan in beroep te gaan. De retailer wijst er op dat het om een commerciële actie gaat die duidelijk beperkt is in de tijd en die de consument gedurende deze periode een korting toekent ter waarde van het bedrag van de BTW.

Voor Media Markt is de actie dan ook conform de aanvaarde principes en dit niet enkel in België. In landen als Nederland en Duitsland worden die BTW-actie reeds jaren georganiseerd.

beste merken » elektrotitle_li=nieuwstitle_li=winkels » Klacht tegen actie Media Markt