Naam Nokia verdwijnt … of niet ?

Nokia

Nu de overnamedeal tussen Nokia en Microsoft binnenkort officieel wordt, lekte het nieuws uit dat de smartphones van het Finse merk de naam Nokia niet meer zullen dragen. De mobiele afdeling van het bedrijf zal worden omgedoopt tot Microsoft Mobile. Is dit het einde van het beroemde merk uit Finland ?

Overname door Microsoft

In september vorig jaar werd bekend gemaakt dat Microsoft de telefoontak, de zakelijke dienstverlening en de patenten van het Finse merk Nokia overneemt voor 5,44 miljard euro. Met deze overname gaat Microsoft zijn concurrenten Apple en Google achterna. Door het Finse merk te kopen, heeft Microsoft zowel de hard- als de software in eigen beheer. Met zijn Lumia-reeks produceert Nokia namelijk 80% van alle Windows Phones.

Vergane glorie

Enkele jaren geleden waren zowel Microsoft als Nokia marktleiders in hun segment. Ondertussen heeft Microsoft zijn leidersplaats verloren aan Android en Apple.

Aan zijn kant slaagde Nokia er niet in de concurrentie met de iPhone en Samsung aan te gaan. Zo is het marktaandeel van het Finse merk gedaald van 50% in 2007 naar 4% in 2013.

Microsoft Mobile

Enkele dagen voordat de overname officieel wordt, publideerde Nokia Poweruser een brief op zijn website die Microsoft aan de leveranciers stuurde.

Hierin staat dat de smartphones voortaan niet meer de naam ‘Nokia’ zullen dragen maar ‘Microsoft Mobile’. Op de gewone gsm’s of ‘dumbphones’  zou wel nog ‘Nokia’ prijken.

Nokia is dood, leve Nokia

Met de overname is Microsoft niet de eigenaar van de naam ‘Nokia’. Om de naam ‘Nokia’ te mogen gebruiken, neemt Microsoft een licentie op de naam en de patenten van het Finse merk. De merknaam zelf blijft echter in Finse handen. Nokia verdwijnt dus niet en blijft werken aan eigen producten zoals een smartwatch en de navigatiediensten Nokia Here.

Bron en foto: Nokia, Microsoft

beste merken » elektrotitle_li=nieuws » Naam Nokia verdwijnt … of niet ?