Nieuwe ‘gezonde’ choco bij Delhaize

Nieuwe choco van Delhaize

 Delhaize lanceert als eerste huismerk een nieuwe chocopasta zonder palmolie. Het vervangen van palmolie is al jaren een thema waar het warenhuis aan werkt. De vraag is of de consument bereid is om meer te betalen voor zijn gezondheid.
We vroegen het aan Delhaize.

 

 

Wat is er nieuw aan deze chocopasta ?

We hebben er de palmolie vervangen  door een gezondere samenstelling van zonnebloemolie, cacaoboter en kokosolie. Dit is goed nieuws zowel voor onze gezondheid als voor het milieu. Palmolie bevat namelijk meer dan 40 % verzadigde vetzuren die obesitas en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. Bovendien heeft de productie van palmolie een negatieve impact op het milieu.

Was het moeilijk om deze aanpassingen te doen ?

De moeilijkheid bestond er in om de typische karakteristieken te bewaren van een klassieke chocopasta. Ondanks het weglaten van palmolie is de textuur dezelfde gebleven en zullen de chocoladeliefhebbers niet ontgoocheld zijn over de smaak.

Was u reeds lang bezig met de ontwikkeling van deze nieuwe smeerpasta ?

De discussies rond de ontwikkeling van deze nieuwe pasta werden opgestart in december 2012. Onze leverancier heeft ons verschillende voorstellen gedaan die onze kwaliteitsdienst heeft getest. Hierbij moest zowel het nutritionele aspect als het smaakaspect  voldoen aan onze strenge vereisten!

Hebben deze aanpassingen een invloed op de kostprijs van de choco ?

Uiteraard. Palmolie is veruit de goedkoopste olie op de markt en door de combinatie van drie andere olieën en vetten is de kostprijs hoger.  Dit belet ons echter niet om het product aan een zeer goede prijs op de markt aan te bieden.

Deze smeerpasta is 20 % goedkoper dan de bekende nationale merken en dit voor een gezonder alternatief.

Hoe zal u dit nieuw product promoten ?

Bij de lancering krijgt het een centrale plaats aan het hoofd van de rayon. Er worden ook samples uitgedeeld aan stations en centrale plaatsen. Tenslotte is er een actie op Facebook waar je 1000€ boodschappen kan winnen door virtuele chocopotten te verzamelen.

Is het een toeval dat deze lancering  nadat de Hoge Gezondheidsraad de consument afraadt veel palmolie te gebruiken ?

Dit is inderdaad een gelukkig toeval. We zijn echter al lang bezig met het switchen van palmolie naar meer gezondere oliën. Sinds 2010 vragen we aan de leveranciers van onze huismerken dat elk nieuw product  onder palmolie geproduceerd wordt. Dit is niet het eerste product en het zal ook niet het laatste zijn.

Hoeveel producten met palmolie zijn er momenteel bij Delhaize  ?

We hebben ongeveer 500 producten in ons huismerkassortiment die palmolie bevatten. Daarvan hebben we al bij 100 producten de palmolie vervangen. We doen op alle producten dezelfde oefening. We halen de palmolie eruit als we het gezonder kunnen maken en we dezelfde smaak en textuur kunnen garanderen.  Indien dit onmogelijk is, dan gebruiken we sowieso duurzame palmolie. Tegen 2020 zal alle palmolie dat gebruikt wordt in onze huismerkproducten duurzaam zijn.

 

Up to date blijven ? Volg ons op twitter of facebook

september 2013