Palm in Nederlandse handen

palm bavaria

Bavaria neemt een meerderheidsbelang in Palm Belgian Craft Brewers. De 2 familiebrouwers spreken over een synergie. Palm krijgt hierdoor toegang tot het internationale netwerk van de Nederlanders terwijl Bavaria zijn assortiment verrijkt met een rijk assortiment aan speciaalbieren.

 

Succesvolle kleine merken

Het nieuws van de overname komt als een verrassing. Na enkele jaren van rode cijfers is brouwerij Palm namelijk dit jaar weer winstgevend.

Dit was niet zozeer de verdienste van het merk Palm dat verantwoordelijk is voor ongeveer 44% aan de netto-omzet. De groei komt van de zwaardere speciaalbieren zoals Rodenbach, Brugge Trippel, Steenbrugge, Arthur’s Legacy, Estaminet en vooral van Cornet.

Dit krachtig, blond bier van hoge gisting werd 2 jaar eerder op kleine schaal gelanceerd en veroverde de schappen in de meeste Belgische supermarkten en Albert Heijn en Jumbo in Nederland.

Internationale toer

Palm was op zoek naar een strategische partner om zijn internationale distributiekracht te maximaliseren. Omwille van de vele synergiën voelde Bavaria aan als een ‘perfect fit’. Bavaria is dan ook actief in 120 landen met zijn merken Bavaria Premium en Swinckels’ en La Trappe.

Brede portefeuille

Dit assortiment van vooral pilsbieren, huismerken en frisdranken vult Bavaria nu aan met een rijk gamma merken van speciaalbieren.

Palm heeft een belangrijke plek in de Nederlandse markt en volgens Bavaria zijn er mogelijkheden voor verdere internationale groei. Daarnaast krijgt de Nederlandse groep met deze samenwerking toegang tot de Belgische retail en horeca.

Familietradities

Bavaria en Palm hebben heel wat gelijkenissen. Samen zijn ze goed voor 600 jaar bierbrouwhistorie. Momenteel wordt de Nederlandse brouwerij door de 7e generatie van de familie Swinkels geleid terwijl de familie Toye aan het roer staat van Palm sinds 1686.

Samen zullen ze in 2016 meer dan 6,5 miljoen hectoliter bier brouwen.

Toch Belgisch

Ondanks de overname blijft Palm als Belgische entiteit bestaan. Het behoudt zijn eigen directie en de brouwerijen in Steenhuffel en Roeselare zullen ook in de toekomst blijven brouwen.

Momenteel heeft Bavaria 60 % in handen maar het is de bedoeling dat dit 100% wordt in 2021.

beste merken » Foodtitle_li=nieuws » Palm in Nederlandse handen