Een aankoopbon in ruil voor je PMD

pmd pet flessen auchan recyclage

Een aankoopbon krijgen om je PET-flessen te recycleren ? Dit is wat verschillende Franse winkels zoals  Auchan, Carrefour en Leclerc  aanbieden.  Dit initiatief heeft alles te maken met het succes van het eersteprijsmerk van drinkwater Cristaline.

 

 

 

Aankoopbon voor PET-flessen

Aan de hoofdingang van de Auchan in Roncq staat sinds november 2014 een container voor PET-flessen.

Per plastieke fles van water, soda of fruitsap krijgt men een aankoopbon van 0,01€.  Dit gebeurt nadat het etiket van de lege fles is gescand door het automaat. Ook flessen die niet bij  Auchan werden aangekocht maar de flessen mogen dus niet platgedrukt zijn. Anders lukt het inscannen niet.

Cristaline

cristaline PET flessen recyclage Auchan

Gekleurde flessen (zoals die van Perrier) of melkflessen worden niet aanvaard.  De reden hiervoor, is dat deze inzameling een initiatief is van Roxane.

Roxane is de 3de grootste PET-fabrikant van Frankrijk ( na Danone en Nestlé Waters) en verdeelt drinkwatermerken als Saint-Amand-les –Eaux en Cristaline.  Dit laatste merk beschikte in 2013 over een marktdeel (in volume) van 27% in Frankrijk, ver voor nr 2 Evian (9,18%) en nr 3 Contrex (7,30%).

Op zoek naar grondstof

Om te voldoen aan de grote vraag, heeft Roxane dus veel plastieke flessen nodig. De grondstof ervan ( PET of polyethyleentereftalaat) wordt grotendeels geïmporteerd maar wordt sinds enige tijd ook gerecycleerd.

Hiervoor werden ophaalpunten geplaatst op de parking van verschillende super- en hypermarkten zoals Auchan, Leclerc en Carrefour.

Recycleren

pmd recyclage auchanDe lege flessen die de consumenten in in de container gooien, worden in de container ter plaatse gehakseld.

Wat over blijft, zijn PET- ‘cornflakes’ die in een big bag worden opgevangen. Deze cornflakes worden dan vervoerd naar de recyclagefabriek in het Noord-Franse Lesquin via de vrachtwagens van de groep die de winkels bevoorraden met water. Zo vertrekken er geen lege vrachtwagens meer uit de winkels en is de cirkel rond.

Foto's:bestemerken.be

Bedankt om ons op Twitter, Facebook of Pinterest te volgen!