Peugeot neemt Opel over

opel psa peugeot

De Franse autogroep PSA Peugeot Citroën neemt zijn concurrenten Opel en Vauxhall over van het Amerikaanse General Motors.  Met de overname is een bedrag van 2,2 miljard € gemoeid. Hierdoor wordt PSA de 2de autobouwer van Europa na Volkswagen. Voor Opel biedt de overname ook enkele nieuwe mogelijkheden.

General Motors

Het Duitse Opel en het Britse Vauxhall behoorden sinds de jaren 20 van vorige eeuw tot General Motors. Sinds het jaar 2000 heeft de Amerikaanse groep uit Detroit het financieel moeilijk en stapelen de verliezen in Europa zich op. GM was dan ook reeds een tijdje op zoek naar een overnemer.

Besparingen

GM en PSA hopen de transactie tegen eind  2017 volledig afgerond te hebben. Tegen 2026 wil PSA 1,7 miljard euro besparingen realiseren.

Dit denkt het Franse concern te kunnen doen via schaalvoordelen in aankopen, productie en onderzoek. Zo zullen Opel en Vauxhall geleidelijk aan op PSA-platformen gebouwd zullen worden.

Blijven onafhankelijke merken

De overname leidde de vorige weken tot grote ongerustheid in Duitsland en Groot-Brittannië ivm werkgelegenheid. Hierop stelde Peugeot garanties dat reeds gemaakte afspraken over werkgelegenheid en investeringen gerespecteerd zullen worden. Vauxhall en Opel blijven onafhankelijke merken met een eigen management.

Nieuwe mogelijkheden

PSA beklemtoont bovendien dat de overname nieuwe mogelijkheden biedt voor de merken. Zo wil de Franse groep Opel wereldwijd exporteren in landen waar de Franse merken Peugeot en Citroën niet sterk staan.  Dit was voordien onder GM niet mogelijk omdat Chevrolet  de voorkeur kreeg.

beste merken » autotitle_li=nieuws » Peugeot neemt Opel over