Talking French failliet: de redenen

Talking French heeft op woensdag 25 maart de boeken neergelegd. Ondanks de kapitaalverhoging van vorig jaar bleven de verliezen zich opstapelen.
Eigenaar Xavier Painblanc geeft 2 redenen aan voor het faillissement van alweer een merk uit het hogere middensegment.

 

Xavier Painblanc

Talking French is in 2004 opgericht door Xavier Painblanc. Retail was evenwel geen onbekend terrein voor deze Belgische ondernemer.

Zo verhuurt hij met zijn vennootschap Bermaso verhuurt hij handelspanden aan merken als Tommy Hilfiger, Oxford en Boggi op de drukste bezochte winkellokaties in België.

Voor stedelijke vrouwen

Met Talking French richtte Painblanc zich vooral tot het hogere middensegment.

Zijn doelgroep was de actieve stedelijke vrouw tussen de 25 en 38 jaar die van hoogwaardige kledij houdt en oog heeft voor details.

Designed in Antwerpen

In 10 jaar tijd werden 27 winkels geopend, vooral in Vlaanderen en enkele in Nederland.

Deze winkels waren gelegen in de voornaamste winkelstraten en enkele shoppingcentra en het merk was ook aanwezig in enkele multimerkenwinkels. Zo was er gedurende enkele jaren een shop-in-shop in de verschillende Inno-winkels van ons land.

Nieuwe wind dankzij Katrien Maes

Sinds 2012 kende het Antwerpse merk moeilijkheden. De crisis en de concurrentie van de internetwinkels zorgden voor een dalende verkoop.

Met het aanstellen van Katrien Maes als CEO kreeg Talking French dan ook snel een eigen webshop. Onder impuls van de voormalig topvrouw van o.a. Esprit en het Duitse S.Oliver kwam er een nieuw logo en ook de kledinglijn evolueerde.

Jongere look

Talking French kreeg een meer eigentijdse jongere look.

Waar Talking French vroeger vooral bekend stonden om zijden feestjurkjes, werden de collecties uitgebreid met een meer casual aanbod. Stijlvol maar niet klassiek, een tikkeltje gedurfd en internationaal.

Nog steeds verlieslatend

talking frenchDe nieuwe wind kon de verliezen evenwel geen halt toeroepen. Volgens de krant De Tijd werd in 2013 1,5 miljoen € verlies geleden en zou de verkoop in 2014 nog verder zijn gedaald.

Slechte resultaten die ervoor zorgden dat Katrien Maes in november 2014 het bedrijf verliet.

Redenen faillissement

Als redenen voor het faillissement, geeft Xavier Painblanc  in ‘De Tijd’ de hoge loonkosten in ons land. Ook het feit dat het voor bedrijven in moeilijkheden erg moeilijk is om mensen te ontslaan, is volgens de ondernemer één van de redenen.

Zoals Mexx

Het feit dat alweer een merk uit het middensegment verdwijnt, is wellicht ook geen toeval. In hetzelfde segment ging het Nederlandse Mexx in december 2014 over de kop en kende Mer du Nord na een gerechtelijke organisatie een doorstart.

Ontvang gratis onze laatste nieuwtjes in uw mailbox

Bronnen: de Tijd & bestemerken.be

beste merken » nieuws » Talking French failliet: de redenen