Topstarter Minne Warmenbol werkt samen met illustrator

topstarter minne warmenbol

Het verhaal van ‘Arthur & Friends’ begint met een verjaardagscadeau. In plaats van haar zoontje iets te geven die na een week in de kast verdwijnt, ontwerpt de architecte een multifunctioneel speelmeubel. De reacties hierop zijn zo enthousiast dat Minne Warmenbol er mee naar het tv-programma Topstarter trekt.  Eén jaar later zijn we benieuwd hoe het met jonge bedrijf gaat.

Hoe kijkt u terug op uw deelname aan Topstarter ?

Ik heb er zeker geen spijt van. Ik heb steeds de weg gevolgd die me logisch leek maar Topstarter heeft het in een stroomversnelling gebracht. Het gaf me een serieus duwtje in de rug en een  ondernemer van me gemaakt.

Hebt u nu nog contact met andere kandidaten ?

Ja hoor, we hebben samen lang in de televisiestudio gezeten en dat schept een speciale band. Onlangs ben ik nog naar de opening van de tweede Wasbar Antwerpen geweest. En met Greet van Moochie heb ik deze zomer een terrasje gedaan .

Wat was het moeilijkst bij het opstarten van uw eigen bedrijf ?

Het moeilijkste was durven de grote sprong te maken.

Een lening aangaan om te investeren was een belangrijke beslissing. We zijn dan ook niet over één nacht ijs gegaan. Eens je bezig bent, is het gemakkelijker. Alles loopt en je neemt  elke dag beslissingen.

arthur en friends tuinWaarom koos u ervoor om uw meubels in ons land te laten fabriceren ?

Ten eerste omdat ik de kwaliteit hoog wil houden. Dat kan gemakkelijk als je elke week ter plaatse kan gaan kijken. Dit biedt de mogelijkheid om steeds kort op de bal te spelen.

Bovendien is dit goed voor het milieu. Onze producten hoeven geen lange afstanden af te leggen. We werken met Kunnig, een beschermde werkplaats in Antwerpen. Dit is een zeer kwalitatieve oplossing voor productie in eigen land. Het is bovendien een prachtig project om aan mee te werken als je ziet hoe fier deze mensen zijn dat ze jouw producten maken.

Als materiaal werkt u met hout.  Nooit plastiek overwogen ?

Ik vind hout een fijn materiaal en werk er graag mee. Het is bovendien duurzaam. Onze producten bestaan uit multiplexplaten van berk bekleed met laminaat. Naar de toekomst toe sluit ik evenwel niks uit.

arthur schommelWaarom gaf u uw meubels namen van historische personages ?

Het idee is dat Arthur & friends een speelplek creëert waarin elk kind zich koning voelt.

Waarom je meubels dan een nummer geven? Arthur verwijst naar  koning Arthur van de Ronde tafel maar daarnaast zit ook het woord ‘architectuur’ in de naam vervat. Andere meubels heten Carlito (afgeleid van Karel de Grote), Willem (van Willem de Zwijger) en Anna (de moeder van koningin Elisabeth I). Die koninklijke sfeer past naar  mijn mening goed in het creatieve spelen van kinderen.

arthur & friendsSamen met illustrator Tom Schamp lanceerde u onlangs een nieuwe collectie. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen ?

Ik heb Tom opgebeld nadat ik zijn boeken had gezien. Die kinderboeken kan je ook op zijn kop lezen. Dit sluit dan ook helemaal bij de multifunctionaliteit van Arthur.

De kleurrijke tekeningen passen bovendien helemaal bij onze meubeltjes.

Ook Tom was meteen enthousiast en heeft een eigen uitvoering van onze meubels ontworpen. Ik ben dan ook zeer tevreden over het resultaat.  Het is zeker geen toeval dat Tom de Boekenpauw 2013 heeft gewonnen voor het mooist geïllustreerde kinderboek.

arthur & friends bankDe jury van Topstarter raadde u vorig jaar aan om in eerst aan bedrijven te verkopen maar u sprak vooral winkels aan. Waarom ?

Ik vind het belangrijk dat we onze producten via verschillende kanalen verdelen. Naast winkels heb ik dan ook  bedrijven, scholen en kinderdagverblijven gecontacteerd. Dit was alleen niet te zien op tv. Ook nu blijven we achter de schermen hard werken om zowel bedrijven als winkels als klant te hebben.

Via welk kanaal verkoopt u het meest ?

Onze webshop loopt zeer goed. Mensen hebben vaak de tijd niet om te gaan winkelen en het is handig dat de producten aan huis geleverd worden. Niet iedereen heeft een grote auto waar een schommelboot in past. Bovendien krijgen de mensen een duidelijk beeld van de mogelijkheden van de meubels. Zo kunnen ze aan de hand van foto’s zien dat de schommelboot omgetoverd kan worden tot een winkeltje en het een podium wordt als je het omdraait.

In mei opende u een tijdelijke pop-upstore in Berchem. Hoe was de respons ?

arthur & friends barHet was een groot succes. We hebben ongelooflijk positieve feedback gekregen. Deze pop upstore hadden we als een belevingsshop ingericht.

De ouders konden gezellig een koffie drinken terwijl de kinderen zich uitleefden in onze speelhoek. Om de vele mogelijkheden van onze meubels extra in de verf te zetten, hebben we wekelijks activiteiten georganiseerd. Zo was er een poppenkast, theater en workshops.

De ouders zagen dat hun kinderen zich amuseerden en dat de meubeltjes hun creativiteit stimuleerden. We hebben dan ook een goede verkoop gerealiseerd. Deze ervaring was zeer leerzaam voor ons. We konden er ideeën kunnen uittesten die van pas zouden komen in een eigen winkel.

Een eigen winkel, is dit een toekomstplan ?

Misschien, maar toekomstplannen maken we zo weinig mogelijk. Onze toekomst is momenteel de maand december wanneer we nog een pop up shop zullen openen in het Antwerpse en 15 november waar we een stockverkoop zullen houden. Na een jaar productie hebben we wel wat showmodellen en producten met een krasje.

Hebt u de carrière van architecte voorgoed vaarwel gezegd ?

Ik sluit niet uit dat ik ooit nog als architecte zou werken, maar dat is nu niet aan de orde. Momenteel werk ik fulltime voor Arthur. Er is geen andere weg.

Op de hoogte blijven? Like de Facebookpagina van bestemerken.be of volg ons op twitter.

(*) Topstarter : tv-programma op één waarin een jury van drie topondernemers een selecte groep kandidaten volgde tijdens de opstart van hun eigen zaak. Minne Warmenbol haalde de finale van het programma.

Interview : bestemerken.be september 2013, foto’s: Arthur&friends

button bestemerken