De 4 verschillen tussen Grohe en Hansgrohe

grohe powersoul

Grohe, hansgrohe, Friedrich Grohe… Vele mensen verwarren deze sanitairmerken met elkaar. Dit is geen toeval, want Grohe en Hansgrohe hebben dan ook vele raakpunten.  Toch zijn er wel degelijk grote verschillen tussen beide kwaliteitsmerken. We sommen ze hieronder even op: 

 

Verschil 1: de naam

Grohe familie

Hans Grohe en zonen

Dat de naam van beide firma’s zo sterk op elkaar lijken, is geen toeval. Alles begint met Hans Grohe, een lakenwever, die in 1901 een handwerkbedrijf voor metaalgietwerk begint. Al snel specialiseert het bedrijf zich in douchekoppen. Hansgrohe is geboren!

In 1936 verlaat Hans’  tweede zoon, Friedrich,  het bedrijf. Hij neemt een firma over die sanitair armaturen produceert dat hij naar zichzelf noemt : ‘Friedrich Grohe’.

Na de dood van zijn vader in de jaren vijftig, neemt Friedrich ook Hansgrohe onder zijn hoede. Zijn jongere broer, Klaus Grohe, vervoegt het bedrijf in 1968 om het 7 jaar later te leiden.

Tegenwoordig is de firma ‘Hansgrohe’ niet helemaal meer in handen van de familie. Klaus Grohe , de jongste zoon van de oprichter heeft wel nog 32% van de aandelen in handen. De overige 68% is in het bezit van het Amerikaanse Masco Corporation.   De kleinzonen van de stichter, Philippe en Richard Grohe, zijn wel nog steeds actief in het bedrijf.

Ook de firma ‘Friedrich Grohe’ is niet meer eigendom van de familie Grohe. In 1999 verkochten de erfgenamen van Friedrich Grohe het bedrijf aan een groep investeerders. Vijf jaar later wordt de naam van de firma uiteindelijk verkort tot ‘Grohe’.  Sinds 2013 maakt Grohe deel uit van het Japanse concern Lixil (zie bericht).

Grohe en Hansgrohe zijn vandaag de dag dus twee aparte bedrijven met één groot raakpunt: hun geschiedenis.

 

hansgrohe superprestigeVerschil 2: de naambekendheid

De naamsbekendheid van beide merken varieert land per land. In België is Grohe bekender dan Hansgrohe.  Die eerste  is dan ook al sinds 1967 aanwezig in ons land terwijl Hansgrohe dit pas sinds 1991 is.

De laatste jaren is de bekendheid  van Hansgrohe wel aanzienlijk gestegen. Om zijn naamsbekendheid nog te vergroten, is Hansgrohe sinds 2012 de hoofdsponsor van de Superprestige cyclocross. Grohe was vorig jaar dan weer één van hoofdsponsors van het veldritseizoen.

Verschil 3: de producten

Oorspronkelijk was Hansgrohe gespecialiseerd in douchekoppen en Grohe in kranen. Beide merken zijn vandaag nog steeds de marktleider in hun oorspronkelijk segment. Beiden beschikken ondertussen over een zeer ruim assortiment  in watertechnologie: van douches over kranen tot accessoires.  Grohe biedt bovendien ook een gamma wc-oplossingen aan.

Design
Hansgrohe designZowel bij Grohe als bij Hansgrohe staat design centraal. Deze producten verkoopt Grohe steeds onder zijn eigen naam terwijl Hansgrohe ook een tweede merk verdeelt: Axor.

Ook de manier van werken is verschillend. Grohe beschikt over een eigen designteam dat onder leiding staat van de Engelsman Paul Flowers. Bij Hansgrohe doet men beroep op externe topdesigners zoals Philippe Starck en Antionio Citterio. Beide merken hebben dan ook verschillende designprijzen gewonnen waaronder de prestigieuze Red Dot Awards.

Kwaliteit
Qua kwaliteit zijn er geen noemenswaardige verschillen tussen Grohe als Hansgrohe.  Beide merken staan bekend voor hun kwalitatieve producten met een grote duurzaamheid.  Ze maken gebruik van innovatieve technologieën die meestal gepatenteerd zijn.
Dit gaat van een techniek waardoor men zich niet kan verbranden aan een kraan tot de flexibele verstelring  van een douchestang. Hansgrohe heeft bijvoorbeeld door de jaren heen meer dan 2000 patenten aangevraagd. 

Verschil 4: de huiskleur

verpakking grohe hansgroheEen duidelijk verschil tussen beide merken is te zien op de verpakking. De huiskleur van Grohe is blauw, die van Hansgrohe groen. Blauw staat voor water, groen voor het milieu.

Ook het logo van beide merken is anders. Onder Grohe staan 3 golven. De achtergrond is blauw en de letters en golven zijn wit. Het logo van Hansgrohe bevat het merknaam zonder hoofdletter  in een groene rechthoek.

Het verschil in verpakking is vooral duidelijk in de doe-het-zelfwinkels.   Naast de vakhandel zijn beide merken namelijk daar ook te koop. Voor dit kanaal ontwikkelen de fabrikanten specifieke producten.  Het verschil zit vaak in kleine details zoals in bepaalde materialen of design.

Lees ook: Wat zijn de beste kranen volgens een productmanager ?

Bronnen en foto's: Grohe, Hansgrohe, bestemerken.be
Ontvang gratis onze laatste nieuwtjes in uw mailbox

Vond u het een interessant artikel ? Deel het dan aan uw collega’s en vrienden :