Primeur: Belgische wijn van appel en peer bij Carrefour

Mr. Apple Mr. Pear Carrefour

Vanaf 4 december 2017 vindt men bij de hypermarkten van Carrefour de eerste  100 % Belgische ijswijnen. De wijnen die de naam Mr. Pear en Mr. Apple kregen, behaalden onlangs nog de gouden en zilveren medaille bij een wijncompetitie in New York.

 

Sommelier van het jaar

De nieuwe ijswijnen zijn het resultaat van de samenwerking van de Belgische wijnbouwer Ghislain Houben en Benoît Couderé, wijnaankoper bij Carrefour en Sommelier van het Jaar 2016.

Ijswijnen

Het was tijdens een reis naar Canada dat Ghislain Houben het idee kreeg om een Belgische ijswijn te maken. Hij zag er de „ice wines” gemaakt van druiven en fruit en legde meteen de link naar zijn geboortestreek Borgloon.

Zoektocht naar de ideale blend

Bij zijn terugkeer verzamelde hij een tiental soorten appelen en peren afkomstig van het fructuarium bij het kasteel van Rijkel (Borgloon). In zijn experiment werd het fruit voor elk soort apart geperst en vergist tot ijswijn. Vervolgens begon de zoektocht naar de ideale blend. Hierin werd hij bijgestaan door Benoît die reeds in verschillende sterrenrestaurants werkte.

Diverse fruitsoorten

De basis van de de perenijswijn wordt gelegd  door de Durondeau peer. Deze variëteit komt uit de Haspengouw en werd vroeger ook wel „Poire de Tongres” genoemd.  Bij de appels werd voornamelijk een mix van oude rassen gebruikt zoals Renettes, Boskoop en Cox.

Perenwijn Mr. Pear

Volgens de supermarkt is de wijn Mr. Pear vrij intens goudkleurig. De neus is zoet en zachtaardig met aroma’s van exotisch fruit, zoals ananas en mango.

De smaak is fijn met een evenwicht tussen zoet en frisse tonen.  Wat later komen specerijen opzetten met een pepertoets en een hint van kaneel, zo omschrijft Carrefour de wijn.

Appelwijn Mr. Apple 

Mr. Apple is volgens Carrefour aantrekkelijk met een licht goudgele kleur. Deze wijn is minder expressief qua geuren dan de perenijswijn. Je ruikt eerst stoofappel en wat later komen meer exotische vruchten opzetten en intensere kruiden.

Beter dan Canadese wijnen

Beiden ijswijnen kaapten reeds prijzen weg op de Finger Lake Wine Competition in New York waar het tegen Canadese en Amerikaanse wijnen opnamen.

Mr. Pear en Mr. Apple zijn te koop vanaf maandag 4 december exclusief in de 45 Hypermarkten Carrefour. De prijs voor een fles van 37,5cl is €25.

beste merken » Foodtitle_li=nieuws » Primeur: Belgische wijn van appel en peer bij Carrefour