De beste kranen volgens een productmanager

kranen hansgrohe

Wat zijn de beste kranen ? Welke merken verkopen goed ? Zijn de lavabokranen in de doe-het-zelf dezelfde als in een showroom ? Waarop moet men letten bij het kiezen van een keukenkraan ?
Deze en nog andere vragen stelden we aan Iris Mervillie die heel wat ervaring heeft in de wereld van interieur en sanitair.

 

Met haar bedrijf C-Colours adviseert en coacht Iris Mervillie mensen en ondernemingen in imago en management. Iris heeft dan ook meer dan 20 jaar ervaring als product-en marketingmanager en dit zowel bij een sanitairgroothandel als in de doe-het-zelf.

Waar een kraan kopen ?

Iris, wat zijn de voornaamste verschillen tussen het assortiment kranen in een doe-het-zelf en een showroom ?

iris mervillie vertelt wat de beste kranen voor haar zijnHet assortiment kranen in grote doe-het-zelfzaken bestaat grotendeels uit eigen merken (zoals b.v. AquaVive en AquaZuro bij Brico) aangevuld met enkele reeksen van A-merken (zoals Hansgrohe en Grohe). In de kleinere doe-het-zelfzaken bestaat het assortiment vaak uit enkele A-merken aangevuld met meerdere B-merken (zoals Lafiness en Sanimar).

In een showroom zien we ook steeds meer eigen merk producten maar de A-merken blijven de hoofdtoon voeren. Naast Grohe en Hansgrohe vindt men er nog andere A-merken in verschillende prijsklasses zoals Dornbracht, Vola, Hansa, Ideal Standard

Waarom is er zo’n prijsverschil tussen de kranen in de doe-het-zelfwinkels (bouwmarkten) en in een showroom ?

Het prijsverschil is niet zo groot als het over eigen merken gaat. Die merken worden door de winkel en showroom zelf ingevoerd en worden er exclusief verkocht. De winkels besparen zo op researchkosten die de fabrikanten wel hebben om een nieuwe kraan te ontwikkelen. De eigen merken zijn dan ook een stuk goedkoper dan grote A-merken.

Zijn er nog andere verschillen tussen de eigen merken en de A-merken?

welke merken hebben de beste kranen in de doe-het-zelfDe dienst na verkoop is niet te vergelijken. Bij een A-merk kan men meestal de verschillende onderdelen bestellen.
Bij eigen merken beperkt de dienst na verkoop in de meeste doe-het-zelfwinkels zich tot het vervangen van de volledige kraan en dat is vaak niet de wens van de klant.
Indien de kraan snel defect is, kiezen klanten bij een volgende aankoop dan ook wellicht voor een bekend merk.

 

Sommige A-merken zijn zowel in de doe-het-zelfwinkels als in de showrooms te vinden. Zijn dit dezelfde kranen?

In principe is er een verschil tussen de kranen die men in de doe-het-zelf vindt of in een showroom. In een showroom vindt men meer gesofisticeerde designs terwijl de doe-het-zelf eerder de klassiekere modellen van een A-merk aanbiedt.

 

Welke kraan kopen ?

Welke merken van kranen verkopen het best ?

Vanwege de verhouding design/prijs kennen de eigen merken veel succes. Bij thermostatische kranen en inbouwkraanwerk, gaan de klanten meestal op zoek naar kwaliteit en opteren ze voor de bekende A-merken.

Welke merken genieten uw voorkeur ?

Mijn voorkeur gaat naar de bekende A-merken. Die garanderen een zekerheid naar kwaliteit en dienst na verkoop. Zeker voor inbouwkraanwerk maar ook voor opbouwkranen.

Badkamerkraan Murano van merk Hansa

Welke factoren bepalen de keuze van de klant?

Via de professionele markt of in showrooms zijn de koopcriteria ‘kwaliteit, design en prijs’, vaak in deze volgorde. Bij doe-het-zelfzaken primeert vooral de prijs en daarna pas de design en kwaliteit.  Bij nieuwbouw speelt de Belgaqua-normering ook een rol. Dit is in principe voor elke installatie verplicht. Klanten gaan dan specifiek op zoek naar een kraan die op de lijst van goedgekeurde toestellen van Belgaqua is vermeld.

Hoe herkent men een goede kraan ?

binnenwerk van kraan merk Grohe silk moveHet belangrijkste onderdeel van een kraan is het binnenwerk. Omdat dit niet zichtbaar is, is het niet evident de kwaliteit van een kraan op zicht te beoordelen.
Wat men wel kan controleren, is dat het bewegen van de greep soepel gebeurt. Ook belangrijk is dat alle onderdelen zoals de straalbreker en toevoerflexibels degelijk vastgemaakt zijn aan de kraan en dat de afwerking in chroom geen wolkjes of oneffenheden vertoond.

Waarop letten ?

Beschikken alle kranen tegenwoordig over een keramisch binnenwerk ?

De meeste mengkranen zijn voorzien van een keramisch binnenwerk. Slechts enkele zeer goedkope kranen beschikken nog over een kraanleertje. Meestal staat dit op de verpakking aangegeven.

Maar ook in keramische binnenwerken bestaat verschil in kwaliteit.  

Zo garanderen keramische schijven waarbij de schijfjes voorzien zijn van ‘vetkamertjes’ een soepeler bediening van de kraan.

thermostaat merk Tiger inox finishedUit welke materialen bestaan de meeste kranen?

De meeste kranen worden nog steeds uit verchroomde messing gemaakt. Volledig inox kranen zijn aan te raden maar komen quasi niet voor op de markt. Het machinepark van de meeste fabrikanten is namelijk afgestemd op het verwerken van messing. Er is wel een beperkt aanbod van kranen in inox-look (rvs-finished) op de markt. Die kranen bestaan ook uit messing maar krijgen een andere afwerkingslaag. Hierbij zijn vooral enkele moderne keukenmodellen succesvol. Badkamerkranen in inox-look zijn minder populair. Er zijn namelijk maar weinig bijhorende accessoires (zoals een handdoekrekje, plug of een douchekop) in dezelfde afwerking verkrijgbaar.

Is er de laatste jaren veel veranderd op technologisch vlak ?

Recent zijn er geen grote veranderingen gebeurd. Zo zijn waterbesparende en energiebesparende kranen al veel langer op de markt. In België zijn dit nog steeds geen doorslaggevende factoren bij het kiezen van een nieuwe kraan. De meeste klanten weten ook niet hoeveel water en vooral hoeveel geld ze hiermee besparen. Electronisch kraanwerk vindt ook maar druppelsgewijs zijn weg tot bij de consument.

Wat is het verschil tussen een thermostatische kraan en een mengkraan ?

Een thermostatische kraan is veel comfortabeler en veiliger dan een gewone mengkraan.  Doordat de  temperatuur constant blijft bespaar je energie en water.  Dankzij de temperatuurlimiet  is er geen risico op brandwonden. Het is wel aan te raden af en toe van stand te veranderen om kalkvorming te voorkomen. Deze voordelen vertalen zich bij A-merken in een duurdere prijs dan voor een mengkraan met klassiek design.

Waar moet je opletten als je een keukenkraan koopt?

keukenkraan merk Van Marcke Voor een keukenkraan zou ik zeker opteren voor een hoge uitloopbek en een mooi minimalistisch design.

De keukenkraan is nu eenmaal de stropdas van je keuken.

Ik raad ook steeds een uittrekbare mousseur aan omdat dit het werk rond de spoelbak in de keuken vereenvoudigd. De meeste klanten verkiezen een ééngreepskeukenmengkraan voor de eenvoudige bediening. Hierbij is het belangrijk dat men de bedieningshendel links of rechts plaatst (voor links of rechtshandigen). Zeker niet in het midden want dan loopt water op je arm bij het openen van de kraan.

Hebt u tips qua onderhoud ?

Naar onderhoud toe is het handig een keukenkraan te kiezen die eenvoudig in design is en weinig tot geen kantjes heeft. De levensduur van een kraan hangt in grote mate af van het gebruik ervan. Regelmatig onderhoud, het vrijmaken van de mousseur en eindigen met gebruik van koud water bij een mengkraan zullen een kraan langer laten meegaan.

Bestemerken.be januari 2014 Foto's: Hansgrohe, Hansa, Grohe, 
Van Marcke, bestemerken.be
Ontvang gratis onze laatste nieuwtjes in uw mailbox

 

Interessant ? Deel dit artikel met uw familie en vrienden: