De beste merken van mineraalwater volgens een watersommelier

mineraalwater drinkwater watermerk Badoit

Mineraalwater, kraantjeswater of bruisend water ? Wie kan er ons beter inwijden in de wereld van drinkwater dan de eerste watersommelier van België ? Roland Vanden Abbeele vertelt hoe water de smaak van het gerecht beïnvloedt. Het ene merk van water is duidelijk het andere niet.

 

 

Het belang van water in de gastronomie

Sinds 2006 mag Roland Vanden Abbeele zich officieel watersommelier noemen. Een watersommelier adviseert welk drinkwater het best bij welk gerecht past. Deze kennis deelt Vanden Abbeele tijdens opleidingen en in de kokschool Ter Duinen in Koksijde. In zijn eigen waterwinkel biedt hij bovendien 127 merken van verschillende waters aan.

Roland, hoe wordt men watersommelier ?

Als maître sommelier de ‘Vins de France’ en wereldwijnmeester ben ik dagdagelijks bezig ben met eten en drinken. Doordat er steeds minder alcohol en meer water wordt gedronken, heb ik me verder verdiept in dit segment van de dranken. Ik heb dan ook altijd graag water gedronken. Water is voor mij nooit geen kleurloos drankje geweest met een platte smaak.

Waarom smaken veel mensen geen verschil tussen verschillende waters ?

Dit komt doordat ze er vanuit gaan dat water geen smaak heeft. Ze schenken er dan ook geen aandacht aan. Men moet ze daarin dus geleiden. Na een degustatie is iedereen er wel van overtuigd dat er smaakverschillen zijn. Vandaag koopt men water vooral op basis van herkenning, naam, model van de fles en gewoonte. Water speelt echter een grote rol als het over smaak en gastronomie gaat.

mineraalwater en gastronomieWat is de rol van water in de gastronomie ?

Water stimuleert de smaakpapillen. Sommige waters prikkelen de smaakpapillen en andere laten ze juist tot rust komen. Daarnaast wekt het de eetlust op en wordt de mond tussen de gerechten schoon gespoeld.  Hiervoor raad ik licht bruisend water aan. De keuze van het water bij de gerechten zelf, hangt af van het menu.

Waar hangt een goede waterkeuze van af ?

Dit hangt af van drie criteria: de minerale samenstelling, het koolzuurgehalte en de temperatuur.  De minerale samenstelling versterkt de smaken van een gerecht. Voorbeelden van mineralen zijn onder meer calcium, natrium en magnesium. Zo heeft water met een hoog magnesiumgehalte een zwaardere smaak.  Zo’n water past dan ook goed bij een zwaarder hoofdgerecht.

Wat is het belang van het koolzuurgehalte van water ?

Doordat bruisend water de eetlust opwekt, serveert u het best bij het aperitief en bij frisse, ongecompliceerde gerechten. Licht bruisend water past dan weer goed bij complexere gerechten. Bij uitgesproken smaakmakers zoals rood vlees is plat water ideaal. Het past ook goed bij het dessert of de koffie.

In welke mate is de temperatuur van serveren van belang ?

Van groot belang. Mineraalwater serveer je het best altijd op kamertemperatuur. Het bevat altijd voldoende zuren waardoor het steeds zijn frisheid behoudt. Je krijgt dan ook nooit het gevoel dat het te warm is.

WaterflesWat bepaalt de smaak van water ?

Dit hangt voor een groot stuk af van de plaats van de bron.  Men spreekt dan ook net zoals bij wijn over de ‘terroir’. Deze Franse term betekent dat de samenstelling van de bodem de smaak bepaalt. In tegenstelling tot bij wijn, kan men de origine van water niet voorspellen. De samenstelling van de bodem kan in verschillende delen van de wereld namelijk gelijk zijn.

Zijn er verschillen qua bodemstructuur in ons land ?

De bodem in ons land bevat relatief weinig mineralen zodat de Belgische watersoorten zacht zijn. In Italië daarentegen is het water heel sterk zwavelhoudend, ijzerhoudend en bevat het veel carbonaat. Dat water is dan ook sterk gemineraliseerd en heeft een sterk karakter.

 

De beste merken van mineraalwater

Welke watermerken genieten uw voorkeur ?

Dat varieert maar als sommelier hou ik het meest van waters met karakter. Die bieden een meerwaarde. Voorbeelden hiervan zijn Fachingen, Apollinaris, Iskilde, Karoo, Donat, Badoit, Chateldon en vele andere waterpareltjes. Bij de watermerken met weinig mineralen kan Oglio Waters mij bekoren. Earthwater, Aqua Filette en Spa Reine behoren dan weer tot mijn favorieten om een moment van rust in te lassen.

mineraalwater Karoo flessenZijn waters met het icoon “geschikt voor de bereiding van babyvoeding” beter dan de andere ?

Dit icoon duidt alleen op de samenstelling. Het is evident dat water met weinig mineralen minder risico inhoudt. Toen onze baby geboren werd, stelde de gynaecoloog verschillende waters voor. Die suggesties waren zo uiteenlopend dat ik mij afvroeg wat baby’s nu wel of niet nodig hebben tijdens deze cruciale periode van hun leven. Ik denk dat de keuze van drinkwater bij baby’s dus afhangt van de problemen die zich stellen bij elke individuele baby. Specifieke mineralen kunnen evenwel een meerwaarde bieden bij diarree, uitdroging, constipatie, reflux …   Water is geen geneesmiddel maar het kan genezing wel bevorderen.

Zijn er ook watermerken die minder gezond zijn ?

Er zijn zeker waters die echte natuurlijke mineraalbommen zijn : veel magnesium, natrium, calcium, ijzer of andere mineralen. Waters met grote concentraties van specifieke mineralen kunnen het lichaam dan ook helpen bij  specifieke problemen. Deze waters zijn evenwel niet ongezonder dan wanneer je teveel pillen of tabletten neemt van mineralen. Dit wordt door het lichaam op een natuurlijke wijze verwerkt.

Wat is het verschil tussen bronwater en mineraalwater ?

 

Bronwater mag onder verschillende namen op de markt komen terwijl mineraalwater enkel de naam van de bron mag dragen.
Bovendien moet de bron bij mineraalwater steeds hetzelfde debiet of loopsnelheid hebben en het water steeds dezelfde identieke samenstelling hebben. Dit is dan ook de reden waarom mineraalwater steeds dezelfde smaak bezit. Mineraalwater zou je dus kunnen vergelijken met de betere Chateauwijn terwijl bronwater huiswijn is.

De reglementering verschilt evenwel van land tot land. Zo mag bronwater in Nederland eerst vervoerd worden om te bottelen. In ons land worden zowel bronwater als mineraalwater beiden aan de bron worden gebotteld.

 

 

En wat met kraantjeswater ?

Hoe staat u tegenover kraantjeswater ?

Als product is het geschikt voor gebruik. Het wordt dan ook uitvoerig getest op zeer veel producten zoals b.v. zware metalen. Dit is nodig gezien de samenstelling van leidingwater kan wisselen. Is dit hierdoor van betere kwaliteit? Het  is niet gezonder dan mineraalwater en zeker ook niet ecologischer!

Wat vindt u van de smaak van kraantjeswater ?

Afhankelijk van zijn herkomst verschilt de smaak zeer sterk. Er is water die uit de Maas gewonnen wordt en andere die bijna zuiver uit de grond komt met weinig of geen correcties. De smaak van leidingwater varieert bovendien ook volgens het verbruiksmoment. Veel mensen lusten het dan ook niet en veralgemenen dit naar alle waters.  Als ik dit hoor, vraag ik hen waarom ze nog kwaliteitswijn drinken als je ook dronken kan worden van goedkope wijn ?

Sommige restaurants bieden nochtans kraantjeswater aan.

Inderdaad, en daar is niks verkeerds mee.  Alleen de manier waarop het wordt aangeprezen, is vaak niet correct. In Nederland wordt het gratis aangeboden of tegen een beperkte prijs. In ons land wordt dit soms verkocht aan prijzen die variëren van 7 euro tot zelfs 13 euro per karaf van 0.75 liter.

De prijzen van de verschillende watermerken variëren ook sterk.

Waters kunnen maar duur zijn door hun beperkte verkoop of door hun verpakking. De prijzen hebben niets te maken met de kwaliteit van het water.  Maar je kunt wel stellen dat deze flessen niet de markt vertegenwoordigen. De meeste consumenten zijn namelijk bereid om voor veel zaken geld uit te geven maar niet voor het meest pure product dat uit de grond komt:  mineraalwater.

Bestemerken.be Januari 2013

Foto’s: Badoit, Fachingen, Karoo, Aqua Filette

Ontvang gratis onze laatste nieuwtjes in uw mailbox

Interessant ? Deel dan dit artikel met uw vrienden en familie :