Flagbag: van vlaggen tot design objecten

flagbag assortiment tassen Hasselt

Wellicht hebt u de leuke accessoires van Flagbag ook reeds opgemerkt. Het assortiment van dit trendy merk uit Hasselt varieert van coole GSM-hoesjes,  iPad covers tot kleurrijke handtassen. Maar kent u ook het verhaal achter Flagbag ?  Bert Melaer vertelt ons er meer over.

 

Hoe is Flagbag ontstaan ?

Het begon allemaal in 2008 toen de milieudienst van de stad Hasselt een hoop vlaggen in onze Kringwinkel binnenbracht. Die vlaggen hadden gediend om evenementen aan te kondigen. Ze waren nog niet versleten maar men kon er weinig mee doen.  We besloten dan maar om het vlaggenstof te gebruiken als grondstof.

Dachten jullie onmiddellijk aan tassen en portefeuilles ?

Dit is niet onze verdienste. We hebben hiervoor de hulp ingeroepen van designer Jo Klaps en zo is het concept Flagbag ontstaan : bags from flags. Daarna hebben we het businessmodel uitgewerkt met het Innovatiecentrum van Limburg. De opstart heeft ongeveer 1,5 jaar geduurd.

Verliep de opstart van uw project anders omdat het over sociale tewerkstelling gaat ?

atelier flagbag HasseltDit bracht een aantal voordelen met zich mee. In het atelier werken we met verschillende nationaliteiten die naar ons wereden toegeleid via het OCMW. Tussen die medewerkers zaten er al een aantal medewerkers die in hun thuisland al zeer veel vakkennis opgedaan hebben.

De andere mensen zonder ervaring, kregen ene opleiding in het patroon tekenen, knippen, stikken, … Bij ons is er geen massaproductie maar maakt elke medewerker zijn product zelf van A tot Z. Iedere Flagbag is dan ook uniek.

Is het assortiment geëvolueerd ? 

pennenzak Flagbag HasseltDoor de jaren heen is het assortiment zeer divers geworden.  Er werd gestart met het maken van eenvoudige boodschappentassen. Nu hebben we een breed assortiment van schoudertassen, fietstassen, toiletzakken, briletuis, gsmhoesjes, i-pad- en laptop-hoezen, dassen en zelfs hangmatten.

Hoe bepaalt u of er nieuwe producten moeten bijkomen ?

We staan steeds open voor nieuwe ideeën. Medewerkers komen geregeld met voorstellen voor verbeteringen of nieuwe producten. We werken ook samen met ontwerpers en kunstenaars. Zo ontwierp het kunstenaarscollectief LABO een aantal Flagbags voor ons.

fietstas flagbag pukkelpopWerkt u ook op maat ?

Ja, indien er vraag is voor een product dat niet in het assortiment zit,  gaan we hier graag mee aan de slag. Een mooi voorbeeld van maatwerk is de samenwerking in 2013 met Pukkelpop. Het festival heeft toen 100 Flagbag fietstassen laten maken van spandoeken en vlaggen van Pukkelpop en uitgeloot aan mensen die met de fiets naar het festival kwamen.

 

Waarom koos u ervoor om uw producten niet enkel in de kringloopwinkels te verkopen ?

Flagbag is een uniek handgemaakt product dat lokaal gemaakt wordt. Dit brengt met zich mee dat de prijs afwijkt van deze van een typisch Kringwinkelproduct. Een doorsnee klant van De Kringwinkel vindt een Flagbag dan vaak ook duur terwijl op men op andere plaatsen (zoals b.v. Handmade In Belgium) de prijs voor een Flagbag als normaal beschouwd.

Door breder te gaan dan enkel de Kringwinkel, kunnen we dan ook een ander publiek bereiken. Een publiek die zich wil onderscheiden van anderen want een Flagbag is uniek. Je vindt er nooit twee dezelfde van.

Bent u niet bang gecopieerd te worden ?

Waarschijnlijk zijn we al gecopieerd maar door het belangrijkste is het verhaal achter Flagbag : van afval naar grondstof, de sociale tewerkstelling en de lokale tewerkstelling.

Er zijn sowieso een aantal Kringwinkels bezig om van afval nieuwe dingen te maken. De verschillende winkels respecteren evenwel de eigenheid van de andere.

Bestemerken.be januari 2013

Steun Flagbag en deel dit artikel met uw vrienden & collega’s :