Waarom het designmerk Hay zo populair is

hay design bouroullec

Sinds zijn oprichting in 2002 is het merk Hay in korte tijd bijzonder populair. De ontwerpen van Rolf Hay wonnen dan ook reeds verschillende prestigieuze designprijzen. Sinds oktober 2013 is in Antwerpen de eerste Hay Store in België geopend. Reden genoeg om ons te verdiepen in dit Deens merk dat comfort en esthetiek combineert.


Het verhaal van Hay begint in 2002 in Denemarken. Meubelverkoper en designkenner Rolf Hay krijgt de opdracht het huis van Troels Holch Povlsen in te richten. De eigenaar van de modemerken Vero Moda en Jack & Jones is zo onder de indruk van de ideeën van Rolf, dat hij hem aanmoedigt zijn eigen zaak op te starten.

De eerste klant van Hay is dan ook ‘Bestseller’, het modeconcern van Troels Holch Povlsen.

Inspiratie uit architectuur & mode

Rolf Hay van designmerk Hay

Rolf Hay

De ambitie van Hay is om met hedendaagse meubelontwerpen de Deense innovaties van de jaren 50 en 60 op een moderne manier te doen herleven. Zich inspirerend op bekende ontwerpers uit die tijd zoals Arne Jacobsen, wil Rolf Hay producten die tijdloos en vernieuwend zijn.

Voor zijn businessmodel refereert Hay zich tot de dynamiek van de mode. Design moet met zijn tijd mee evolueren. Zo kan een bepaald product een nieuwe afwerking of kleur krijgen om beter bij de huidige trends aan te sluiten.

Net als bij de kledingindustrie bestaan de collecties van Hay uit een aantal basisstukken aangevuld met bijpassende accessoires.

Naast mode haalt Hay ook inspiratie uit de lijnen en vormen van architectuur. Het merk wil dan ook een brug bouwen tussen architectuur en mode.

Scandinavisch design voor iedereen

Hay Blow

Blow

Design moet binnen ieders handbereik liggen, vindt Rolf Hay. De betaalbare prijs is dan ook één van zijn succesfactoren. De prijzen bij Hay zijn iets hoger dan Ikea en vergelijkbaar met deze bij Habitat.

Het merk mikt op volume en verspreidt zijn producten op grote schaal. Daarnaast spendeert het geen grote budgetten aan publiciteit en probeert het kostenbesparend te werken.

Aan de designers vraagt men om verschillende toepassingen voor hun product te bedenken en om slechts met één materiaal per product te werken.

Hierbij gaat men steeds op zoek naar nieuwe, goedkopere werkwijzes. Zo vindt men bij de auto-industrie een technologie die ervoor zorgt dat de lounge chair ‘Blow’ niet meer handmatig genaaid moet worden.

Van meubels tot accessoires

about a chair van merk Hay

About a chair

Het assortiment van Hay is zeer uitgebreid. Het bevat zowel meubels (stoelen, tafels, banken, kasten…) als tal van accessoires zoals bedlinnen, textiel, kantoorbenodigden, tapijten, …

Het best verkopende product is een kuipstoel met de naam ‘about a chair’. Deze stoel van de designer Hee Welling  bestaat in verschillende versies : zwart of wit, met of zonder armsteunen, houten of aluminium onderstel, kuip in kunststof of in stof, met draaivoet …

Verschillende producten haalden reeds belangrijke designprijzen binnen. Zo won het ‘Plopps’ krukje van Oskar Zietas de prestigieuze Red Dot Award in 2008 en is de stoel ‘Prince’ opgenomen in de collectie Museum of Modern Art in New York.

Belgisch tintje

hay Pinocchio

Pinocchio

Voor zijn ontwerpen doet Hay een beroep op zowel jonge als bekende designers van over de hele wereld. Hun naam of oeuvre doen hier niet aan toe, alleen het ontwerp is van belang.

Zo maakte de Belg Sylvain Willenz al zijn opwachting met een collectie spiegels. De Franse broers Bouroullec brachten dan weer een collectie tafels en stoelen uit.

In 2014 ligt een nieuwe lijn in de winkel van de Brit Sebastian Wrong. De ex- creative director van het Britse merk Established & Sons ontwierp meer dan dertig stukken met een vernieuwende, Britse touch. Een primeur voor het Scandinavische Hay dat nu bevestigt als mondiaal merk.

Antwerpen en elders

Na o.a. Kopenhagen, Oslo, München, Berlijn en Amsterdam opende het Deense designmerk in oktober zijn achtste brand store in de IJzerenwaag in Antwerpen.  Met zijn liefde voor mode past Antwerpen dan ook volledig in het profiel van Hay. Naast deze brandstore is het merk ook verkrijgbaar in verschillende designwinkels in het land.

Foto's: Hay, tekst: bestemerken.be oktober 2013

Fan van Hay ? Deel dan dit artikel met je vrienden en collega’s :