H&M betaalt kleding met angorawol terug

H&M angorawol

Modeketen H & M stopt met de productie van kledingstukken met angorawol.  Klanten kunnen gekochte kleding met angorawol terugbrengen naar de winkel en krijgen het volledige aankoopbedrag terug. De aanleiding hiervoor is een schokkend filmpje van dierenrechtorganisatie Peta waarin te zien was hoe angorakonijnen wreed werden behandeld.

Undercover video

Alles begon met een video van de Dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals).  PETA filmde met verborgen camera’s hoe men in Chinese boerderijen op gewelddadige wijze systematisch de vacht van levende konijnen plukt. In de video hoort men de konijnen dan ook krijsen van de pijn. Dit is niet verboden in China want daar staat geen straf op dierenmishandeling op fokkerijen.

Plukken van de vacht

De video veroorzaakte veel ophef in Scandinavië en in Nederland.  Hierop besloten verschillende winkelketens de kleding met angorawol van de rekken te halen. Op haar website zegt H&M niet te kunnen aanvaarden dat dieren slecht worden behandeld. Het plukken (van de langharige konijnen) past dan ook niet met het productbeleid van het bedrijf.

Terugbetaling

H&M stopt dus tijdelijk met de productie maar de reeds geproduceerde kleding wordt nog gewoon verkocht verkoopt. Indien ze het willen, mogen klanten hun kleding met angorawol wel terugbrengen naar de winkel. Ze krijgen het bedrag dan volledig terugbetaald. De Zweedse modeketen belooft bovendien de praktijken bij haar leveranciers van angorawol te zullen onderzoeken. Naast H&M stopt ook WE Fashion en C&A voorlopig met het inkopen van kleding met angorawol.

Up to date blijven ? Volg ons op twitter !


Bronnen en foto's : H&M en Peta
beste merken » nieuwstitle_li=social media » H&M betaalt kleding met angorawol terug