Waarom Bockor en Bavik van naam veranderen …

bavik brouwerij de brabandere

Op dezelfde dag kondigen de West-Vlaamse brouwerijen Bavik en Bockor een naamsverandering aan. Bavik keert terug naar de naam ‘Brouwerij De Brabandere’ terwijl Bockor opnieuw ‘Brouwerij Omer Vander Ghinste’ wordt. Wat is de reden van deze veranderingen ? Waarom kiezen deze brouwerijen nu plots opnieuw  hun oorspronkelijke naam ?

 

Bavik wordt Brouwerij De Brabandere

Vierentwintig jaar na zijn laatste naamsverandering, besloot Bavik om opnieuw als ‘Brouwerij De Brabandere’ door het leven te gaan. “In 2014 viert de brouwerij haar 120ste verjaardag.” zegt Ignace De Brabandere hierover.
“Dit was dan ook de ideale gelegenheid om de eigen strategie onder de loep te nemen, op zoek te gaan naar onze authenticiteit en onze waarden te herbepalen.”

Het merk Bavik

Toen uit een bevraging bleek dat Bavik nood had aan een nieuw imago, besloot de brouwerij terug te keren naar de naam dat het tot 1990 droeg.

De naam Bavik verdwijnt evenwel niet helemaal. Het merk blijft bestaan als pilsbier.

Merk Omer Vanderghinste BockorBockor wordt Brouwerij Omer Vander Ghinste

Ook bij Bockor wordt authenticiteit als één van de belangrijkste pijlers genoemd. De brouwerij uit Bellegem refereerde dan ook reeds naar zijn rijke familietraditie.

Zo is het blonde bier ‘Omer’ genoemd naar de stichter. Nu gaat het nog een stap verder en kiest het opnieuw voor de naam dat tussen 1892 en 1977 werd gebruikt.

Veranderde biermarkt

Dat de brouwerijen hun geschiedenis en authenticiteit voluit uitspelen, is geen toeval. De terugkeer naar traditie is dan ook één van de belangrijkste trends in bierland.

De vorige naamsverandering was er één uit commerciële overwegingen. Toen kozen de brouwerijen ervoor om zich te noemen naar hun succesvolste product: hun pilsbier.

De laatste jaren kent het pilsbier echter een terugval terwijl de speciaalbieren in de traditie van weleer veel succes kennen. Een nieuwe naamsverandering is dan ook een logische stap.  De nietszeggende namen Bavik en Bockor worden ingeruild voor de oorspronkelijke naam.

Nieuwe bieren: ‘Brasserie LeFort’ en ‘1894 Oak and Hops’

Om tegemoet te komen aan de toenemende trend naar speciaalbieren, beginnen beide brouwerijen het nieuwe jaar met een nieuw degustatiebier.

Zo stelde Vander Ghinste (Bockor) onlangs ‘Brasserie LeFort voor terwijl Brouwerij De Brabandere (Bavik) zijn verjaardag in de verf met de limited edition ‘1894 Oak and Hops’. Nieuwe bieren met een verhaal, zoals de consument van vandaag het graag heeft.

Up to date blijven ? Volg ons op Facebook of Twitter!

Bestemerken.be Januari 2014
Bronnen & foto's : Brouwerij De Brabandere & Omer Vander Ghinste
beste merken » Foodtitle_li=nieuws » Waarom Bockor en Bavik van naam veranderen …